Lesaanbod

Yoga-Centrum-Dongen_zonnebloem

Welke les wil je volgen?

Omdat niet iedere dag hetzelfde is bieden we een gevarieerd lesaanbod van verschillende soorten yoga en een pilates les aan. Ze helpen je te ontspannen, kracht en souplesse op te bouwen. Je bent meer dan welkom, precies zoals je bent.

Yoga-Centrum-Dongen_Pilates

Pilates

Deze pilates les is gericht op versterking van je centrum: buik, bekken en rug. Vergroot je zelfvertrouwen en innerlijke kracht. Een heel goede les bij rugklachten, na de bevalling of om in je basis sterker te worden. We maken gebruik van ondersteunende materialen en hulpmiddelen zoals: ballen, yoga blokken en bolsters.

Yoga-Centrum-Dongen_Relax-Yoga

Relax Yoga

Door middel van bewuste ademhaling en zachte houdingen gaan we toe naar meer ontspanning. Deze zachte en rustige les is een mix van Yin, Hatha en Flow yoga om spanningen los te laten en meer contact met je lichaam en het moment te ervaren.
De eindontspanning duurt in deze les langer dan normaal en bevat een uitgebreide ademhalingsoefening, visualisatie of meditatie.
Yoga-Centrum-Dongen_Hatha-Yoga

Hatha Yoga

Deze yoga vorm bestaat uit actieve houdingen die zorgen voor flexibiliteit, het laten doorstromen van energie, het voelen en bewust worden van je lichaam. Daarnaast geven deze houdingen kracht en balans. De ademhalingsoefeningen die aan bod komen zorgen voor een bewuste, volledige ademhaling wat meer energie en rust geeft. Meditatie in deze les zorgt ervoor om je gedachten meer tot rust brengen zodat je beter met stress en spanningen om kunt gaan. De ontspanningsoefening is er om los te laten, de energie te laten stromen en je lichaam en geest heel bewust te ervaren.

Yoga-Centrum-Dongen_Gentle-Hatha-Yoga

Gentle Hatha Yoga

Gentle Yoga is een zachte milde vorm van Hatha Yoga. Deze les is geschikt voor mensen met blessures, senioren, revalidatie, lichamelijke beperking, burn-out of voor mensen die beginnen met yoga. De houdingen worden aangepast aan ieders mogelijkheden, door middel van verschillende variaties op de houdingen en het gebruik van hulpmiddelen zoals blokken, kussens of een stoel. Het brengt rust, balans, is laagdrempelig en heeft een rustig tempo. Tijdens deze les komen naast yogahoudingen ook adem-, meditatie- en ontspanningsoefeningen aan bod. Aandacht voor bewust voelen van je lichaam, versterken van kracht en balans en vergroten van soepelheid en lenigheid.

Yoga-Centrum-Dongen_Yin-Restorative-Yoga

Yin & Restorative Yoga

Bij Yin Yoga blijf je wat langer in de houding waardoor je steeds meer ruimte in het dieper gelegen bindweefsel maakt. Je blijft veelal liggend of zittend wat langer in de houding zonder krachtsinspanning. Restorative is een herstellende en vernieuwende vorm van yoga waarbij je het zelfherstellende vermogen van je lichaam aanspreekt. Het kan je helpen bij klachten als stress, blessures, burn-out, chronische klachten, als je senior bent en merkt dat andere yogavormen te intensief voor je zijn. De combinatie van Yin & Restorative: vermindert stress, brengt meer ruimte en soepelheid in je lichaam, verbetert je ademhaling, geeft meer rust in je hoofd en lichaam.

Yoga-Centrum-Dongen_Slow-Flow-&-Yin-Yoga

Yin Yoga

Bij de meesten van ons is er te veel Yang in ons leven! Denk aan drukke baan, een hectische thuissituatie (met kinderen of mantelzorgtaken). Bedenk maar eens hoeveel rollen jij hebt. En hoe goed je in al deze rollen wilt zijn. Vader/moeder, dochter/zoon, zus/broer, vriend(in), buur, werknemer/werkgever, collega, etc. Daarnaast worden alle mogelijke stiltes opgevuld met TV, Social media, sporten, kletsen/praten (praten om het praten), gamen, etc. Al met al staan we veel te vaak “aan”…

En dan is het fijn om soms even de rem er bewust op te zetten. Tijd te nemen voor jezelf! Ruimte te creëren om naar je zelf te luisteren. Het lichaam en jouw binneste geven wel signalen, maar als jij niet (te weinig) de tijd neemt om te luisteren dan hoor je dit niet. En kun je er ook niet naar handelen.

Het luisteren is op zich niet moeilijk. Het enige wat jij hoeft te doen is tot stilte te komen. Je lijf bewust voelen, je adem opmerken, je gedachten observeren. Er van een afstandje naar kijken. Tijdens een Yin Yoga les help ik je hiermee. Ik begeleid je.

We nemen houdingen voor langere tijd aan, zodat jij tijd hebt om je hier aan over te geven. In een pose waarin je juist jouw spieren ontspant, werk je aan je fascie. Je bindweefsel wordt opgerekt, gehydrateerd, hierdoor kom je wat losser in je ‘binnenvoering’ te zitten. Het draagt bij aan soepel houden of soepeler maken van spieren en gewrichten.

Yoga-Centrum-Dongen_Easy-Sunday-Flow-Yoga

Goedemorgen Flow Yoga door Kirsten

Flow Yoga voor je hele lichaam met een combinatie van yang en yin en rustige toegankelijke Flow Yoga. Voor je hele lichaam, gericht op versterking, balans, vergroten van soepelheid en ontspanning.

Goedemorgen Mindful Yoga door Sanny

Mindful yoga bestaat uit een combinatie van yoga (hatha en flow) & mindfulness oefeningen. Deze vorm van yoga helpt je om weer te leren voelen, je lijf te (her)ontdekken en je grenzen opnieuw neer te zetten. In deze les gebruiken we zeer bewust de ademhaling om spanning in je lijf en zenuwstelsel te verminderen. Mindful yoga traint je om in het moment te blijven, je gedachten te beteugelen en in het dagelijks leven meer te ontspannen. Tussen de houdingen door staan we in deze les wat vaker stil bij hoe jij je voelt, hoe je ademhaalt en hoe het met jouw gedachten is. Alle oefeningen zijn zeer praktisch. Wat je leert op de yoga mat is direct toepasbaar in je dagelijkse leven.

Fijn om de dag mee te beginnen.

Yoga-Centrum-Dongen_bloem

Taiji Qigong en TaijiQuan

De Taiji Qigong les, vaak afgekort als TaiChi, zijn eeuwenoude Chinese gezondheidsoefeningen, die op een natuurlijke en ontspannen manier worden uitgevoerd. De trainingen, lessen vormen een combinatie van rust, ontspanning en lichamelijke activiteit. Taiji verwijst naar de filosofie van Yin en Yang, de onafscheidelijke, elkaar aanvullende krachten, in een evenwichtige  dynamische eenheid. Het doel van de oefeningen is om de Qi, ofwel de levensenergie, de levenskracht in de natuur, in al zijn verschijningsvormen gunstig te beïnvloeden, zodat  je vitaliteit wordt gevoed en versterkt en de gezondheid wordt bevorderd. In de TaijiQuan les is er naast aandacht voor Qigong en ontspanning iets meer aandacht voor TaijiQuan en voorbereidende oefeningen. De vormen zijn iets langer en uitdagender.